Over Astrid

Mijn verhaal: kunst als medicijn

Ik was 21 jaar toen mijn moeder, ze was 49 jaar, kwam te overlijden aan kanker. Een heftige tijd, waarin we niet goed wisten hoe je daar nu mee om moet gaan. Kanker was zomaar ons gezinsleven binnen gedenderd en een sterke vrouw was toch niet opgewassen tegen de verwoestende kracht van longkanker. Oh, als ik toen wist wat ik nu weet… Tja, met ‘als’ keer je de tijd niet, maar ik weet wel wat deze footprint op mijn levenspad heeft gedaan. Gewoon doorgaan met je leven is ineens heel ingewikkeld en je houd vast aan oude gewoontes. Pas veel later kwam mijn verlangen boven drijven naar meer aandacht voor de impact van kanker in het gezin en de behoefte om de veerkracht van degene die ziek is te ondersteunen. Dat kunstzinnige vaktherapie beeldend op mijn pad kwam was voor mij een thuiskomen. Ik was tenslotte altijd al creatief geweest en ik tekende graag. Tijdens de opleiding werd ik in de helende werking van kunstzinnige therapie ondergedompeld. Mijn stage op oncologie in het VUmc heeft ook enorme indruk op mij gemaakt. Hoe het even schilderen al weer wat ademruimte en ontspanning kan brengen.

Al die ervaringen samen met mijn eigen ervaringen nu tijdens mijn NAH-herstelproces maakt, dat ik me steeds meer ben gaan richten op de gezondmakende krachten bij chronisch ziek zijn. Leren omgaan met je gevoelens, met je beperktere energie en meebewegen op je nieuwe pad, zoals ik zelf ook aan het doen ben. En juist die ervaringen deel ik graag vanuit mijn passie in het kunnen helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ik denk in mogelijkheden en geloof sterk in de holistische visie van kunstzinnige vaktherapie beeldend. Ik bied helende creativiteit en psychosociale ondersteuning in periodes dat het je tegen zit. Door tekenen, schilderen en boetseren weer in je eigen kracht komen te staan en op eigen benen verder kunnen. Als ervaringsdeskundige NAH heb ik de impact van verlies van gezondheid van dichtbij ervaren. Een breuk in de levenslijn vraagt om een diepgaand verwerkingsproces, waarbij een creatieve uitlaatklep in de vorm van schrijven, tekenen en schilderen helend en helpend blijkt te zijn. Mijn ervaringen zet ik graag in bij het werken met jong en oud, die met welke vorm van verlies of zingevingsvragen te maken krijgen. Met name ook als je te maken krijgt met chronisch ziek zijn, burn-out of kanker.

Volg mij op social media:

Mijn boek: Slowliving als krachtbron

Op 8 juni 2018 liep ik bij een eenzijdig fietsongeval op weg naar mijn werk een zware hersenkneuzing (contusio cerebri) op en werd ik bewusteloos per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Ik ervaar helaas nog steeds pijnklachten, prikkelgevoeligheid en onzichtbare restverschijnselen NAH (niet aangeboren hersenletsel).

Al met al heb ik stapje voor stapje een hele zoektocht en healing journey doorlopen op weg naar mijn nieuwe versie Astrid 2.0. De groeipijnen van letterlijk en figuurlijk vallen en weer opstaan hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Mijn ongeval leerde mij om niet meer door te willen bikkelen, maar juist mijn grenzen te respecteren en mijn beperktere energie te doseren. Ik leerde “slow living” te omarmen en creativiteit werkte daarbij helend.

Mijn ervaringen van terugkomen na tegenslag en de impact, acceptatie en verwerking van mijn NAH ben ik momenteel aan het vormgeven in een boek “slowliving als krachtbron”.

Kunstzinnige vaktherapie beeldend:

4½ jarige HBO-opleiding deeltijd Hogeschool Leiden, diploma 2010 (B-AT).

Afstudeeronderzoek ‘Van lichte depressie naar kleur in je stemming’.

Tijdens de opleiding leerde ik kunst als medicijn in te zetten via kunstzinnige opdrachten voor jong en oud bij verschillende gezondheidsproblemen.

Geregistreerd Vaktherapeut Beeldend Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB).
Register Vaktherapie: beeldende therapie met aantekening Antroposofisch Geïnspireerd (AG). Registratienummer 111324. 

SoulCollage® facilitator:

4 daagse training in 2020.
SoulCollage® is een therapeutische structuur die aanmoedigt om naar binnen te keren. Ik coach je om in contact te komen met je creativiteit en je innerlijke wijsheid.

Laagdrempelige en eenvoudige manier van werken met afbeeldingen uit tijdschriften en met beeldtaal. 

Ervaringsdeskundige:

De ziekte en het overlijden van mijn moeder op jonge leeftijd heeft mij geleerd hoe belangrijk de psychosociale zorg bij kanker voor het gezin is. Dit is ook de reden geweest om mij tijdens mijn opleiding Kunstzinnige therapie en stage al te richten op oncologiepatiënten.

In 2018 liep ik een ernstig fietsongeval op, waarna ik nog steeds last heb van restverschijnselen NAH (niet aangeboren hersenletsel). Als ervaringsdeskundige ben ik nu ook ambassadeur bij de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Mijn ervaringen van chronisch ziek zijn, het terugkomen na tegenslag en de impact, acceptatie en verwerking van mijn NAH hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. Al deze ervaringen hebben mij geleerd mij goed in te kunnen leven in de ander.

ACT & Creativiteit:

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) & Creativiteit.’

3-daagse basistraining in 2022 ’Beleef het in Beeld!’ gevolgd door een 4-daagse verdiepende  vervolgtraining in 2023 ‘Creatieve ACT duik.’

Verdiepende training om op creatieve wijze, dus via beeldend werken, ruimte te geven aan moeilijke gedachten en gevoelens in een ervaringsgerichte persoonlijke reis.

 

Hoe klanten mij ervaren

 

“Mijn kinderen en ik hebben de kunstzinnige therapie als heel prettig ervaren.
Heel professioneel. Astrid straalt rust uit en kan heel goed met kinderen omgaan.
Astrid weet heel goed hoe ze het moet aanpakken. Beide kinderen hebben er profijt bij gehad.”

– Aarti, Amstelveen, moeder van 2 dochters (9 en 6 jaar)

 

Over Kleur is Kracht en jouw positieve en oprechte aandacht voor onze dochter zijn wij zeer te spreken en dat zullen we ook zeker aan anderen uitdragen. We weten/merken dat anderen soms moeite hebben met haar energieke aanwezigheid en we hebben de indruk dat jij daar juist van kon genieten, waardoor zij zich op haar beurt op haar gemak voelde bij jou.

– Suzanne, Uithoorn, moeder van dochter (8 jaar)

 

“In 5 jaar is er veel gebeurd. Met ons, maar zo te horen zeker ook met jou.
Knap om toch weer de draad op te pakken. Je gaat zorgvuldig te werk. En dat ben jij ten voeten uit. Geen half werk en volle aandacht voor je klanten.”

– Linda, Amstelhoek

 

“Voor opa’s, oma’s èn kleinkinderen: haal Astrid in huis! Voor heel lieve fijne kunstzinnige expressie. Ze is kunstzinnig therapeute dus het fijn met de handen bezig zijn is absoluut verantwoord. En ze heeft zoveel ‘in huis’, ook letterlijk: wolvilt, allerhande krijt en verf, materiaal voor het maken van collages, noem maar op, een heel magazijn!”

– Patricia, Uithoorn

Wil jij samen met mij werken aan een creatieve oplossing?

Astrid

Astrid

Ik reageer gemiddeld binnen 4 uur.

I will be back soon

Astrid
Hoi,
Ik ben Astrid van Kleur is Kracht, waarmee kan ik je helpen?
WhatsApp